Projekt zdravá školní jídelna

Základní škola Komenského I, Zlín se zapojila do projektu Zdravá školní jídelna v květnu 2016. Od té doby postupně plnila 10 předepsaných kritérií, která byla podmínkou certifikace.

Certifikát byl škole předán dne 6. 1. 2017 Mgr. Ivanou Lukašíkovou, ředitelkou odboru hygieny a mladistvých a ing. Martou Korčákovou, Ph.D., vedoucí oddělení hygieny a mladistvých Krajské hygienické stanice Zlín, za účasti Mgr. Milana Smoly, vedoucího odboru školství Magistrátu města Zlín.

Splnění všech kritérií je výsledkem spolupráce žáků, pracovníků školy i rodičů.

Za vznikem projektu stojí odborníci na zdravou výživu ze Státního zdravotního ústavu ve spolupráci s týmem hygieniků. Projekt je podporován také Ministerstvem zdravotnictví. Projekt přináší rady, recepty, příručky, které pomáhají školní jídelnu sladit s nejmodernějšími poznatky o zdravé výživě. Jde o zpestření a zatraktivnění školního stravování dle soudobých informací a trendů pod dohledem odborníků. Nutričně hodnotná, vyvážená a pestrá strava je pro naše strávníky připravována týmem pracovnic školní jídelny pod vedením p. Olgy Bednaříkové, výhradně z čerstvých surovin, s omezením používání dochucovadel, instantních dehydrovaných směsí a bez použití polotovarů.

Projekt se zajímavě prolínal celým školním rokem a díky pedagogům školy zpestřil v mnoha ohledech výuku podle školního vzdělávacího programu.

Správné stravovací návyky a životní styl, které žáci získají a upevní si již v dětství, si zpravidla s sebou odnesou í do dospělosti.

Velké poděkování patří určitě paním kuchařkám, žákům i pedagogům, kteří se do zajímavého projektu aktivně a s nasazením zapojili a propojili ho tak nenásilně s výchovně vzdělávacím procesem.

Ocenění si vážíme i proto, že se nám podařilo do projektu v táhnout všechny žáky a je pro nás výzvou v započatém trendu i dále pokračovat.

Mgr. Ilona Garguláková

ředitelka školy

certifikát ZŠJ_0001.pdf

Naše škola se přihlásila do projektu Zdravá školní jídelna.

Cílem projektu je prostřednictvím 10 kritérií dokázat, že školní stravování je možné neustále zlepšovat a docílit tak toho, aby děti dostávaly nutričně hodnotnou, vyváženou a pestrou stravu, která dobře vypadá i chutná.

10 kritérií zdravé školní jídelny:

  1. Pitný režim s omezením jednoduchých cukrů
  2. Plánování jídelníčku dle nutričního doporučení ke spotřebnímu koši
  3. Správné a bezchybné vedení spotřebního koše
  4. Omezení používání dochucovadel a instantních dehydratovaných směsí
  5. Nepoužívání polotovarů vysokého stupně konvenience
  6. Veřejně dostupný jídelníček
  7. „Vím, co jím“ – zařazování receptur s limitovaným množstvím soli
  8. Výzdoba jídelny
  9. Komunikace jídelny s rodiči, žáky a pedagogy
  10. Čtvero ročních období – zařazování sezónních potravin

Předem děkujeme za Vaši podporu a pomoc při plnění kritérií k získání certifikátu.

Více informací k projektu nalezenete na webu http://www.zdravaskolnijidelna.cz/

>>> Informace pro rodiče:

Školní jídelna, kterou navštěvuje Vaše dítě, se přihlásila do projektu Zdravá školní jídelna. Děkujeme za Vaši podporu a pomoc při plnění kritérií k získání certifikátu, které naleznete zde:

www.zdravaskolnijidelna.cz

Informace o soli:

Letáky Státního zdravotního ústavu ke stažení:

>>> Školní projekty: