Projekt „Cukr a nebezpečí, která se v něm skrývají.“

přidáno: 4. 11. 2016 6:11, autor: Zdena Velebová

 

Do projektu „Cukr a nebezpečí, která se v něm skrývají.“ Se zapojili žáci čtvrtých a pátých tříd prvního stupně včetně všech tříd Montessori. Záštitu nad projektem přijala paní učitelka Lucie Köglerová a Karin Frýdlová. Obě paní učitelky připravily metodiku, podle které děti ve třídách pracovaly.

Montessori třídy zhlédly film „Cukry - jak se v nich vyznat“ vytvořený v rámci projektu „Vím, co jím“  (https://www.youtube.com/watch?v=HnIQB_NSYxg). Žáci ve skupinách vyhledávali v etiketách různých potravin obsah sacharidů a srovnávali zjištěná data u stejných výrobků od různých výrobců. Například zjistili, že tmavá čokoláda má cukru méně než mléčná, „zdravé“ müsli tyčinky obsahují více cukru než některé sladkosti, tmavý cukr je stejně sladký jako bílý, takže není zdravější. Naopak se dozvěděli, že cukry lidské tělo potřebuje, ale je nutné zvažovat jeho množství a volit spíše cukry přírodní. Objevili i označení výrobků „Vím, co jím“ – v některých obchodech již porovnávají stejné výrobky od různých výrobců a označují výrobek s menším obsahem cukru.

Součástí projektu byl i pracovní list připravený vyučujícími. K vyplnění pracovního listu potřebovali žáci řadu informací, které vyhledávali prostřednictvím počítačů na internetu.

Na závěr projektu žáci vyhodnotili všechna zjištěná data a došli k těmto závěrům: Při nakupování potravin a sladkostí je nutné číst etikety výrobků, volit takové výrobky, které obsahují „správné“ cukry a obecně se snažit příjem cukru omezit.

 

Děti v běžných 4. a 5. třídách naší školy pracovaly na projektu v předmětech přírodověda, matematika, český jazyk a výtvarná výchova. Cílem bylo upozornit žáky na zdravotní rizika, která může přemíra cukru v potravinách a  nápojích způsobovat a mít tak negativní vliv na zdravý vývoj člověka a jeho zdraví.

Paní učitelka Köglerová připravila řadu informačních materiálů o cukru, jeho výrobě, zpracování, využití, o jeho dobrém ale i špatném dopadu na zdraví člověka. Děti na základě zhlédnutého materiálu na interaktivní tabuli, informací zjištěných na internetu, v etiketách potravin a plakátech vyplňovaly pracovní listy.  Dozvěděly se například, že nadbytek cukru způsobuje zejména u malých dětí nadváhu a zdravotní obtíže, vyvolává zvýšený stres, hyperaktivitu, narušuje zubní sklovinu  a způsobuje mnoho dalších komplikací v důsledku dlouhodobého nadměrného užívání.

Závěrem projektu byla nejen výstava zpracovaných materiálů a obrázků, ale také nové vědomosti o cukru, které žáci objevili. Všichni se shodli na tom, že cukr budou nadále užívat, protože v malém množství je člověku prospěšný, ale budou si již uvědomovat  rizika nadbytku cukru ve stravě. Budou se snažit ve svých rodinách mluvit o tomto riziku a upozorňovat rodiče na možnost nahrazení cukru bílého o něco zdravějším cukrem tmavým – třtinovým.
 
 
 
 
Comments